Begeleiding

Fasehuis & begeleiding voor jongeren

Samen met jou maken we een plan om jouw meest ideale situatie te gaan bereiken. Het kunnen praktische doelen zijn zoals omgaan met geld, je huishouden runnen en een planning maken. Het kunnen ook psychosociale doelen zijn zoals leren omgaan met je boosheid, weerbaarder worden en vervelende gebeurtenissen in je verleden verwerken.

Jij weet en bepaalt zelf wat nodig is om jouw volgende stap richting zelfstandigheid te kunnen zetten.

Hoe ziet de begeleiding eruit?

De kracht van het fasehuis is dat je ‘coaching on the job’ krijgt. Juist op het moment dat jij het nodig hebt, zijn we er om je te helpen, aan te moedigen en een luisterend oor te zijn. We zien elkaar vaak en merken dus ook snel genoeg wanneer het niet goed moet je gaat en kunnen je daarin ondersteunen.

Verder hebben we regelmatig begeleidingsmomenten om de ene keer jouw situatie te bespreken en de andere keer praktisch bezig te gaan. Ook de gezamenlijke avonden zijn onderdeel van de begeleiding. We bespreken allerlei thema’s die je helpen jezelf beter te leren kennen en je leven op te bouwen.

Onze begeleiding heeft extra aandacht voor het ontdekken van je identiteit en de zin van je leven. Dat is namelijk de basis van waaruit je jouw leven verder bouwt en je keuzes maakt.

Fases

Je leert hier in fases groeien naar zelfstandigheid. Wanneer je hier net woont, kijken we samen met jou wat je al zelfstandig lukt en waar je nog hulp bij kunt gebruiken. Je hebt de tijd om te wennen aan hoe het hier aan toe gaat.
Wanneer we met elkaar een plan hebben gemaakt, ga je daar ook actief mee bezig. Een nieuwe fase begint op het moment dat je zelf het initiatief kunt nemen om hulp te vragen.
In de laatste fase kun je (binnenkort) in een tiny-house wonen op ons terrein. Je kunt daar een aantal maanden oefenen om alles zelf te doen en hebt toch nog een backup-team mocht het nodig zijn. Wanneer je aan jezelf hebt bewezen dat je het kunt, is het tijd om echt op jezelf te gaan wonen.

Ambulante begeleiding

Wanneer je (nog) niet bij ons woont, kunnen we je ook begeleiden op de plek waar je dan woont; dit heet ambulante begeleiding. Dit kunnen we inzetten als voorbereiding op het wonen in het fasehuis.

Ook wanneer je uitstroomt en op jezelf gaat wonen, kunnen we je nog een tijdje begeleiding bieden tot het moment dat je het helemaal zelf kan.